op dit moment 20709 wensen vervuld 1561 mooie verhalen
Voor donaties:
NL61 RABO 0112 9246 11

AD -Laatste wens van Koos (95) komt uit met bezoek aan voetbalwedstrijd: ‘Heb ze in de oorlog nog zien spelen’

16 December 2022

https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/laatste-wens-van-koos-95-komt-uit-met-bezoek-aan-voetbalwedstrijd-heb-ze-in-de-oorlog-nog-zien-spelen~aad06daa2/

Toen Koos Burki (95) van Stichting Ambulancewens zijn laatste wens mocht kiezen, hoefde hij niet lang na te denken. Hij wilde nog één keer een wedstrijd van ADO Den Haag, de club van zijn hart, zien. Die langgekoesterde wens ging vanavond in vervulling.

Als er drie mannen een skybox van het Bingoal Stadion inlopen, verschijnt er op het gezicht van de 95-jarige Koos Burki een grote glimlach. De mannen zijn ADO-spelers Boy Kemper, Thomas Verheydt en Hugo Wentges, die Koos begroeten en hem een fijne wedstrijd wensen. Dat ze qua leeftijd met gemak zijn kleinzoon hadden kunnen zijn, maakt voor Koos niet uit. Hij geniet er zichtbaar van.

Koos ligt op een ziekenhuisbed, omdat zijn linkerbeen is geamputeerd en hij niet meer kan lopen. Maar verder is de in Dordrecht woonachtige Hagenaar nog ‘hartstikke helder in zijn koppie’, zo vertelt hij, terwijl hij een vinger op zijn hoofd legt om dat duidelijk te maken. Dolgraag wilde hij nog één keer een wedstrijd van de Haagse club bijwonen. ,,Koos komt uit Den Haag en is al zijn hele leven ADO-fan. Dit vindt hij geweldig”, legt zorgbegeleider Liesbeth Hek uit. Wedstrijden tegen Ajax Koos beaamt dat zelf. ,,ADO is een fantastische club. Ik kwam er voor het eerst toen ik tien jaar oud was. Toen was ADO nog een amateurclub. Ze speelden nog in districten tegen clubs als Holland Sport, Ajax en De Volenwijckers. En ik ging elke thuiswedstrijd in het Zuiderpark kijken. Daar woonde ik vlakbij. Mijn jeugd heb ik bij de club doorgebracht.”

En ik heb vertrouwen in Dick Advocaat, als hij er op zijn leeftijd nog zin in heeft. Die heb ik in Den Haag ook nog zien voetballen

De wedstrijd tegen TOP Oss bekijkt Koos vrijdagavond vanaf de hoogste verdieping van het stadion, met een fraai zicht op het veld. Als de Hagenaar over zijn club praat, gaat het vooral over het ADO van vroeger. Koos herinnert zich nog een wedstrijd ten tijde van de tweede wereldoorlog. ,,ADO speelde een wedstrijd en ik lag langs de kant van het veld te kijken. Ondertussen ging het luchtalarm af en vluchtten alle spelers naar binnen.”

De ploeg van nu kent Koos niet goed, maar hij weet wel dat er veel jonge spelers in het elftal staan. ,,We moeten het nu van hen hebben, hè. En ik heb vertrouwen in Dick Advocaat. Hij heeft er op zijn leeftijd nog zin in. Hem heb ik in Den Haag ook nog zien voetballen en een keer een doelpunt tegen Ajax zien maken.”

En op doelpunten, rekende Koos bij zijn allereerste bezoek aan het Bingoal Stadion ook. Koos, grappend: ,,Ik ben niet voor niets gekomen, hè.”

images0.persgroep_1.webp

Gewoon doen

Gewoon doen

Kees Veldboer, de man achter Stichting Ambulance Wens

Gewoon doen is het verhaal over leven en werk van Kees Veldboer, oprichter en directeur van de Stichting Ambulance Wens. Als ambulancechauffeur ontdekte Veldboer dat je soms met een heel klein gebaar enorm veel voor ernstig zieke mensen kunt betekenen. Hij besloot een stichting op te richten om de laatste wensen van terminaal zieken te vervullen.

Het boek 'Gewoon doen' is te bestellen.

Stichting Ambulance Wens op Facebook

Facebook Like Volg onze verhalen op Facebook, om zo veel mogelijk mensen met een beperking te kunnen helpen hebben wij jouw steun nodig!

Stichting Ambulance Wens op Twitter

Twitter Lees onze tweets op twitter, en blijft op de hoogte van de nieuwste meldingen!

Stichting Ambulance Wens op LinkedIn

Twitter Volg Ambulance Wens op LinkedIn!

Stichting Ambulance Wens op Instagram

Instagram Volg ons op Instagram en bekijk de laatste fotos!

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand updates over Ambulance Wens